Byråkratikrig, del 1

Vi har fått vår beskärda del av papperskrig. Vi räknade med det, en del av det, i alla fall.

Det första; Hur gifter man sej med någon från Guyana, lagligt? 

Jo, den som är från Guyana går in på utrikesministeriet i Guyana (om han råkar befinna sej där) och ber om ett dokument som intygar att han inte är gift. (Det var en av de gångerna landslagsuppdraget visade sej användbart.) Detta dokument skall stämplas med rätt stämpel. Sen skall dokumentet skickas till finska ambassaden i Brasilien för ännu en stämpel, men det vet man inte. Först går man till magistraten och får där reda på att det skall skickas till en ambassad. Man frågar vilken, man får som svar ”det måste ni nog ta reda på själva”. Man tänker  ”det är ju det vi gör nu, vi frågar någon vi tror kan berätta det för oss”. Man får reda på vilken ambassad av någon som kanske suckar lite. Sen går man hem, googlar och skickar ett mejl till en person man på något vis känner att man kan lita på, man går enbart på vad personen heter.

Sen, efter några mejl fram och tillbaka, skickar man iväg dokumentet. Där kan det, som det gjorde i vårt fall, visa sej att stämpeln från Guyana inte är den rätta. Vad gör man då? Jo, då betalar man en budfirma (den vanliga posten går inte att lita på) för att först ta dokumentet från Brasilien till Guyana och sedan tillbaka till Brasilien för ny kontroll.

Men – vill man ha dokumentet inom en rimlig tid, och helst innan vigseln, bör man skicka någon man litar på med lite extra lunchpengar till tjänstemannen på utrikesministeriet i Guyana, eftersom den personen nog inte annars hinner stämpla dokumentet under de tre närmaste månaderna.

Sen hoppas man. Och väntar. Då man sen får ett mejl från Brasilien att jo, dokumentet är nu på väg tillbaka, så hoppas man att det kommer fram. Man hoppas också att det nu har rätt stämpel. Gissa lättnaden då tjänstemannen i Brasilien meddelar att dokumentet är där och allt är i sin ordning. Att hon dessutom skall resa till Finland följande dag och erbjuder sej packa ner dokumentet och posta det i Helsingfors, istället för att vi betalar 79€ för DHL känns i detta läge som ett lottovinst.

Slutet gott, allting gott. Och gifta är vi ju, lagligt.

En reaktion till “Byråkratikrig, del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s